Co by Vás mohlo zajímat...
Čokoláda místo drahých multivitamínů
Evropané ještě neznali Ameriku a staré indiánské civilizace v Mexiku už popíjely horkou čokoládu.
Vysoce postavení Májové i Aztékové pili hořký nápoj během tajemných rituálů a věřili,
že nejcennější je oběť, která před obětováním vypije šálek čokolády.
Od první továrny na čokoládu je dělilo 400 let.
První reklama na čokoládu se objevila v anglických novinách v roce 1657. Tou dobou už civilizace, které tuto lahodnou pochutiny objevily, téměř neexistovaly. Kolonizace sice představila Evropě kakaové boby a zavedla novou módu
– pití horké čokolády; ty největší gurmány ze všech, americké indiány, přitom ale pasovala do role pouhých pěstitelů.
Ještě daleko předtím, když ani Kryštof Kolumbus, ani Hernán Cortés neměli o Americe zdání, holdovaly
vyspělé indiánské civilizace Olméků, Májů i Aztéků horké čokoládě. Na území dnešního Mexika vznikala
velká města a jejich mocní vládci žili v přepychu a obdivu. Jejich působivé stavby tu můžete vidět i dnes –
na útesech nad bílými plážemi se tyčí mohutné pyramidy, kde kdysi dávno vlivní náčelníci připíjeli na zdraví
bohům horkou čokoládou.
Indiáni milovali čokoládovou pěnu, proto ji neustále přelévali z jedné nádoby do druhé, vyráběli ale také různé čokoládové kaše, kostky i čokoládový prášek. Oblíbené byly nejrůznější příměsi v podobě voňavých květin, vanilky nebo i chilli. Kakaový bob jako takový byl pak vnímán jako symbol plodnosti a byl používán i jako hodnotné platidlo.
Láska k čokoládě je záležitost velmi stará, ovšem zpočátku byla považována spíše za drogu a lék než za pochutinu. Čokoláda byla užívána i pro svou chuť, původně ale nebyla přislazovaná, takže se její konzumenti soustředili hlavně na její účinky – byla afrodisiakem a stimulantem.
Májové ji pili při významných slavnostech či rituálech a tak je čokoláda často připodobňována k francouzskému šampaňskému. V Evropě byla zpočátku také doménou vyšších vrstev, s objevem možnosti oddělení kakaového másla od kakaového prášku (v roce 1828) se ale stala výroba čokolády dostupnější pro všechny.
Začaly vznikat továrny na čokoládu, první v Holandsku a Švýcarsku, vymýšlely se také nové způsoby, jak čokoládu oživit – přidáním kondenzovaného mléka přišla na svět mléčná čokoláda, úplným odebráním kakaa zase čokoláda bílá, kde zůstalo pouze kakaové máslo. A protože dnes najdeme čokoládu v každé druhé sladkosti, ani nás nenapadne, že původně šlo o hořký nápoj xocolatl, který k nám dovezl krutý dobyvatel Hernán Cortés.
Čokoláda místo drahých multivitamínů
Kvalitní čokoláda je díky kakaovým bobům prvotřídním zdrojem vitamínů (A, B1, B2, B3, C, E),
obsahuje také kyselinu pantotenovou, magnézium, kalcium, železo, zinek, měď, draslík, mangan
a antioxidanty zvané flavonoidy. Ty snižují krevní tlak a riziko srdečního infarktu.
V čokoládě jsou obsaženy nasycené i nenasycené mastné kyseliny a říká se,
že 50 g hořké čokolády přispívá ke zdraví jako 17 skleniček pomerančové šťávy.